dozimi i latuda

dozimi i latuda

dozimi i latuda

Hyrje

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) e ka aprovuar atë për të trajtuar:

  • Episodet e mëdha depresive të lidhura me çrregullimin bipolar I. Ilaçi është për përdorim tek të rriturit, si dhe fëmijë të moshës 10 vjeç e më të vjetër.
  • Skizofrenia. Droga është për përdorim tek të rriturit, si dhe fëmijë të moshës 13 vjeç e më të vjetër.

Latuda vjen si një tabletë gojore. Ai përmban lurisidonin aktiv të drogës dhe i përket një klase të ilaçeve të quajtur antipsikotikë https://harmoniqhealth.com/al/ atipike. (Një klasë e ilaçeve është një grup ilaçesh që funksionojnë në një mënyrë të ngjashme.) Latuda aktualisht është në dispozicion vetëm si një ilaç për markën. Nuk vjen në formë gjenerike.

Për informacion mbi dozën e Latuda, përfshirë formën e saj, pikat e forta dhe si të merrni ilaçin, vazhdoni të lexoni. Për një vështrim gjithëpërfshirës në Latuda, shihni këtë artikull.

Ky artikull përshkruan dozat tipike për Latuda të siguruara nga prodhuesi i drogës. Kur merrni Latuda, ndiqni gjithmonë dozën e përshkruar nga mjeku juaj.

dozimi i latuda

latuda është aprovuar për të trajtuar episodet e mëdha depresive të lidhura me çrregullimin bipolar I tek të rriturit dhe fëmijët e caktuar. Ilaçi gjithashtu trajton skizofreninë tek të rriturit dhe fëmijët e caktuar.

Forma Latuda

Latuda vjen si një tabletë gojore.

Fuqitë e Fortësisë Latuda

Tabletat Latuda janë në dispozicion në pesë pikat e forta: 20 miligram (mg), 40 mg, 60 mg, 80 mg dhe 120 mg.

Udhëzuesi tipik i dozimit

Gama tipike e dozës për latuda është 20 mg deri 120 mg. Nuk ka asnjë "dozë mesatare" të drogës. Në mënyrë tipike, mjeku juaj do t’ju fillojë në dozën më të ulët të Latuda për gjendjen tuaj. Atëherë ata do ta rregullojnë atë me kalimin e kohës për të arritur shumën që është e përshtatshme për ju. Mjeku juaj përfundimisht do të përshkruajë dozën më të vogël që siguron efektin e dëshiruar.

Mjeku juaj do të monitorojë se sa mirë Latuda po ndihmon në lehtësimin e simptomave. Ju mund të keni një rritje të dozës nëse ata mendojnë se kjo do të ndihmojë me gjendjen që Latuda po trajton.

Informacioni i mëposhtëm përshkruan dozat që zakonisht përdoren ose rekomandohen. Sidoqoftë, sigurohuni që të merrni dozën që mjeku juaj përshkruan për ju. Mjeku juaj do të përcaktojë dozën më të mirë për t’iu përshtatur nevojave tuaja.

Dozimi për depresionin bipolar

Latuda trajton episodet e mëdha depresive të lidhura me çrregullimin bipolar I tek të rriturit. Kjo fazë në çrregullimin bipolar I mund të quhet edhe depresion bipolar. Latuda mund të përdoret gjithashtu tek të rriturit me ilaçet litium ose valproate për këtë gjendje.

Për këto qëllime, doza tipike fillestare e Latuda për të rriturit është 20 mg, një herë në ditë. Doza maksimale e përditshme e Latuda është 120 mg.

dozimi për skizofreni

tek të rriturit, doza tipike fillestare për latuda për skizofreni është 40 mg, një herë në ditë. Doza maksimale e përditshme e Latuda është 160 mg.

Dozat e Latuda ndryshojnë në varësi të disa faktorëve. (Shihni më poshtë seksionin "Faktorët që mund të ndikojnë në dozën tuaj".) Mjeku juaj do të përcaktojë dozën që është më e mira për ju.

Kur të merrni latuda

Ju do të merrni Latuda një herë në ditë. Mundohuni ta merrni ilaçin në të njëjtën kohë çdo ditë. Duke bërë këtë, niveli i ilaçit në trupin tuaj mund të qëndrojë i vazhdueshëm dhe të punojë në mënyrë efektive.

Ju duhet të merrni latuda me një vakt ose meze të lehtë të madhe të paktën 350 kalori. Kjo ndihmon Latuda të qëndrojë në sistemin tuaj mjaft kohë që trupi juaj të thithë dozën e plotë.

Përdorimi afatgjatë

latuda është menduar të përdoret si një trajtim afatgjatë. Nëse ju dhe mjeku juaj përcaktoni që Latuda është e sigurt dhe efektive për ju, ka të ngjarë të merrni atë afatgjatë.

dozimi i fëmijëve

Këtu janë disa informacione rreth dozave të latuda tek fëmijët.

dozimi i fëmijëve për depresionin bipolar

Latuda trajton episodet e mëdha depresive të lidhura me çrregullimin bipolar I. Kjo fazë në çrregullimin bipolar I mund të quhet edhe depresion bipolar. Ilaçi është aprovuar për përdorim tek fëmijët e moshës 10 vjeç e më të vjetër.

Për këtë qëllim, doza tipike fillestare është 20 mg, një herë në ditë. Doza maksimale e përditshme e Latuda për këtë grupmoshë është 80 mg.

Dozat e Latuda ndryshojnë në varësi të disa faktorëve. (Shihni më poshtë seksionin "Faktorët që mund të ndikojnë në dozën tuaj".) Mjeku i fëmijës tuaj do të përcaktojë dozën që është më e mira për fëmijën tuaj.

dozimi i fëmijëve për skizofreni

latuda është aprovuar për të trajtuar skizofreninë tek fëmijët e moshës 13 vjeç e lart. Për këtë qëllim, doza tipike fillestare është 40 mg, një herë në ditë. Doza maksimale ditore e Latuda për këtë grupmoshë është 80 mg.

Dozat e Latuda ndryshojnë, në varësi të disa faktorëve. (Shihni më poshtë seksionin "Faktorët që mund të ndikojnë në dozën tuaj".) Mjeku i fëmijës tuaj do të përcaktojë dozën që është më e mira për fëmijën tuaj.

Rregullimet e dozës

Kushte të caktuara mund të ndikojnë në mënyrën se si trupi juaj i përgjigjet Latuda. Mjeku juaj mund të zvogëlojë dozën tuaj nëse keni probleme me mëlçinë ose veshkat.

Gjithashtu, disa ilaçe mund të bëjnë që ju të keni shumë ose shumë pak latuda në trupin tuaj. Disa ilaçe që ndikojnë në një enzimë në trupin e quajtur CYP3A4 mund të bashkëveprojnë me latuda. Për të mësuar më shumë rreth ilaçeve që mund të bashkëveprojnë me Latuda, shihni këtë artikull.

sshtë e rëndësishme të bisedoni me mjekun tuaj për të gjitha ilaçet që merrni në mënyrë që ata të mund të rrisin ose ulin dozën tuaj sipas nevojës.

Faktorët që mund të ndikojnë në dozën tuaj

Dozimi Latuda që mjeku juaj përshkruan do të varet nga disa faktorë. Këto përfshijnë:

  • Lloji dhe ashpërsia e gjendjes që po përdorni latuda për të trajtuar
  • moshën tuaj

Kushtet e tjera mjekësore Ju gjithashtu mund të ndikoni në dozën tuaj Latuda. Për më shumë informacion, shihni "Rregullimet e Dozimit" në seksionin "Dozimi" më lart.

doza e humbur

Nëse ju mungon një dozë e Latuda, merrni atë sa më shpejt që të mbani mend. Nëse është pothuajse koha për dozën tuaj të rradhës, mos "dyfisho" në dozën tuaj. Thjesht merrni dozën tjetër siç do të bëni normalisht. Nëse keni pyetje se kur të merrni një dozë të humbur, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Për të ndihmuar të siguroheni që të mos humbni një dozë, provoni të përdorni një kujtesë për ilaçe. Kjo mund të përfshijë vendosjen e një alarmi ose kohëmatësi në telefonin tuaj ose shkarkimin e një aplikacioni kujtese. Një kohëmatës kuzhine mund të funksionojë gjithashtu.

Pyetjet e bëra shpesh

Këtu janë disa pyetje të bëra shpesh në lidhje me Latuda dhe përgjigjet e tyre.

Cila është doza e Latuda për çrregullimin bipolar 2?

Latuda nuk është aprovuar për të trajtuar çrregullimin bipolar 2 (i quajtur edhe çrregullim bipolar II). Por disa mjekë mund të përshkruajnë LATUDA OFFEL për çrregullimin Bipolar 2. Përdorimi jashtë etiketave është kur një ilaç që është aprovuar për të trajtuar një kusht përdoret për të trajtuar një gjendje të ndryshme.

Nëse jeni të interesuar të merrni Latuda për çrregullim bipolar 2, bisedoni me mjekun tuaj.

A mund të përtyp, të ndaj, ose të shtyp Latuda?

Jo. Ju nuk duhet të përtypni, ndani ose shtypni tableta Latuda. Sigurohuni që t’i gëlltisë ato të tëra.

Nëse keni probleme të gëlltisni pilula, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj. Ata mund të jenë në gjendje të sugjerojnë mënyra për ta bërë mjekimin më të lehtë për t’u marrë.

Si të merrni latuda

Latuda vjen si një tabletë gojore që gëlltisni. Ju duhet ta merrni ilaçin me një vakt ose meze të lehtë të paktën 350 kalori. Kjo ndihmon Latuda të qëndrojë në sistemin tuaj mjaft kohë që trupi juaj të thithë dozën e plotë.

Ju ka të ngjarë të merrni Latuda një herë në ditë. Mundohuni të merrni ilaçet në të njëjtën kohë çdo ditë. Duke bërë këtë, niveli i ilaçit në trupin tuaj mund të qëndrojë i vazhdueshëm dhe të punojë në mënyrë efektive.

latuda dhe keqpërdorimi

Në studimet klinike, njerëzit që marrin latuda nuk e keqpërdorën ilaçin. Por për shkak të mënyrës se si ilaçet veprojnë në tru, mund t’i çojë njerëzit të keqpërdorin Latuda.

Nëse keni keqpërdorur drogë më parë, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund t’ju këshillojnë se si të përdorni Latuda në mënyrë të sigurt.

latuda dhe mbidozë

importantshtë e rëndësishme që të mos përdorni më shumë latuda sesa e përshkruan mjeku juaj. Për disa ilaçe, marrja e më shumë se sasia e rekomanduar mund të çojë në efekte anësore ose mbidozë.

Nëse merrni më shumë se sasia e rekomanduar e latuda

Thirrni menjëherë mjekun tuaj nëse besoni se keni marrë shumë Latuda. Një tjetër mundësi është të telefononi Shoqatën Amerikane të Qendrave të Kontrollit të Poisonit në 800-222-1222 ose të përdorni mjetin e tij në internet. Nëse keni simptoma të rënda, menjëherë telefononi 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale, ose shkoni në dhomën më të afërt të urgjencës.

marrje dhe burime të dobishme

Dozat në këtë artikull janë doza tipike të siguruara nga prodhuesi i ilaçeve. Nëse mjeku juaj rekomandon Latuda për ju, ata do të përshkruajnë dozën që është e përshtatshme për ju. Gjithmonë ndiqni dozën që mjeku juaj përshkruan për ju.

Si me ndonjë ilaç, kurrë mos ndryshoni dozën tuaj të Latuda pa miratimin e mjekut tuaj. Nëse keni pyetje në lidhje me dozën e Latuda që është e përshtatshme për ju, bisedoni me mjekun tuaj.

Përveç mësimit për dozën, ju mund të dëshironi informacione të tjera rreth Latuda. Këto artikuj shtesë mund të jenë të dobishëm për ju:

  • Më shumë rreth Latuda. Për informacion në lidhje me aspektet e tjera të Latuda, referojuni këtij artikulli.
  • Detaje mbi çrregullimin bipolar dhe skizofreni. Për detaje mbi çrregullimin bipolar, shihni listën tonë të artikujve të çrregullimit bipolar. Për të mësuar më shumë rreth skizofrenisë, shihni listën tonë të artikujve të skizofrenisë.

Sidoqoftë, ky artikull nuk duhet të përdoret si zëvendësues i njohurive dhe ekspertizës së një profesionisti të licencuar të kujdesit shëndetësor. Gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj ose profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni ndonjë ilaç. Informacioni i drogës që përmbahet këtu është subjekt i ndryshimit dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, udhëzimet, masat paraprake, paralajmërimet, ndërveprimet e drogës, reaksionet alergjike ose efektet anësore. Mungesa e paralajmërimeve ose informacioneve të tjera për një ilaç të caktuar nuk tregon se kombinimi i ilaçeve ose ilaçeve është i sigurt, efektiv ose i përshtatshëm për të gjithë pacientët ose të gjitha përdorimet specifike.

  • Farmaci/Farmacist
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als blog